RÄV op shortlist Alice Indie Boekprijs

Met trots kan ik mededelen dat mijn derde thriller RÄV is genomineerd én toegetreden tot de shortlist van de Alice Indie Boekprijs! Een prijs voor boeken die zijn uitgebracht in eigen beheer, georganiseerd door Schrijven Magazine. En dat is prachtig nieuws! Want niet alleen is deze nominatie een stuk erkenning voor de kwaliteit van mijn verhaal en mijn schrijfstijl, maar ook voor de wijze waarop ik dit boek met mijn eigen uitgeverij in de markt heb gezet.

De prijs
Schrijven Magazine: “Indie-publishing is de snelst groeiende sector van de boekenmarkt. Steeds meer auteurs vinden hun weg naar een of andere vorm van niche-uitgeven, zoals uitgeven in eigen beheer, uitgeven in een hybridevorm, uitgeven bij een zeer kleine uitgever, et cetera. Indie-publishers zijn echte vrijbuiters. Niet alleen schrijven ze een boek, ze zorgen er ook zelf voor dat het een succes wordt. Voorbeelden zijn Frank Krake, die met Menthol in de Bestseller 60 stond en met De laatste getuige een nominatie in de wacht sleepte voor de NS Publieksprijs, en natuurlijk Paulien Cornelisse, die De verwarde cavia met groot succes in eigen beheer uitbracht. Met de Alice Indie Boekprijs willen wij boeken van indie-auteurs gaan bekronen in de categorieën fictie en non-fictie.”

De Alice Indie Boekprijs wordt een jaarlijkse prijs voor het beste indie-boek. De categorieën zijn dit jaar fictie en non-fictie. Winnaars krijgen, naast de eer, een geldbedrag van minimaal € 1.000. De winnaars worden op 7 maart bekend gemaakt.

Pionieren
Nu is het aftellen tot 7 maart. En ik hoop dat met deze prijs, samen met die andere mooie prijs, het hoge kwaliteitsniveau van veel indie-auteurs wordt aangetoond. Waar in Amerika en Groot-Brittannië al 40% van het aantal uitgebrachte boeken van indies komt, daar wordt er in Nederland nog lacherig over gedaan, worden indie-auteurs bijkans verketterd door de meeste media en over één kam geschoren door drogredenaties als “selfpubbers zijn niet goed genoeg, die komen gewoon niet bij een reguliere uitgever aan de bak”. Dat er legio auteurs bewust kiezen om alles naar eigen wens te doen, lijkt niet in ze op te komen.

Maar los van dit pleidooi vóór de indie: ik ben onmeunig trots en blij om ook met mijn derde boek op te gaan voor een prijs!

Tjeerd Langstraat

Update: niet gewonnen, helaas. Desondanks, FIER!