Welkom bij Jalapeño Books!
Free Call
Selfpubbers rocken!

Op 24 oktober verscheen een interessant artikel, in de Volkskrant door de Volkskrant over de Volkskrant: chef van de boekenredactie Wilma de Rek mocht over haar werk oreren.

Daar zaten wat opmerkelijke uitspraken tussen:

Hoe kies je uit het enorme boekenaanbod wat je behandelt en wat niet?

Dat is heel lastig omdat er zo verschrikkelijk veel uitkomt en wij misschien 1 procent kunnen behandelen. De eerste grove filter is de uitgever. Als mensen een boek in eigen beheer uitbrengen – wat steeds vaker gebeurt – is de kans dat we het bespreken niet heel groot. Er wordt namelijk al zo ontzettend veel uitgegeven door de gevestigde uitgeverijen die staan te springen om goeie onderwerpen en auteurs. Dus als het je niet lukt om daar tussen te komen, betekent het meestal gewoon dat je boek niet zo goed is.

U begrijpt, ik kroop in de pen en plaatste een aantal tweets, gericht aan De Rek en met een uitdaging.

De reacties waren wat uhm… tegenstrijdig.

En hoe… hè… wut?

Ook Maria Staal schreef n.a.v. dit interview een artikel waarin zij een en ander weerlegt en uitlegt.

“In het interview komt mevrouw de Rek tot de conclusie dat een goed boek vaak een kwestie is van smaak. Dat er geen speciale kenmerken aan te wijzen zijn wat een boek tot een ‘goed’ boek maakt.
Dit spreekt haar eerste uitspraak toch wat tegen; dat de goede boeken eigenlijk voornamelijk uitgegeven worden door een uitgeverij.”

“Het gaat hier niet om een kleine subcultuur van schrijvers die onafhankelijk willen zijn. Het gaat hier om een wereldwijde revolutie. De indie revolutie, die er in landen als Amerika en Engeland al voor heeft gezorgd dat 40% van alle boeken (fictie, non-fictie, paperback én ebook) wordt uitgegeven door self-pubbers.”

Goed, genoeg punten voor een goede discussie, nietwaar. Het uitwisselen van gedachten, ideeën en feiten. Het is alleen jammer dat De Rek er het zwijgen toe doet. Op mijn uitdaging is ze niet ingegaan. Of, nou ja…

Ze haalt hier twee interviews uit begin 2016 aan. Met Paulien Cornelisse en Jean-Marc van Tol. U weet wel…

Cornelisse die zich al jaren tot de A-garnituur der BN’ers mag rekenen. Die met haar eerste boek Taal is zeg maar echt mijn ding 500.000 exemplaren – and counting – verkocht (2009, Uitgeverij Atlas Contact) en met haar tweede boek En dan nog iets 400.000 exemplaren – and counting – verkocht (2012, Uitgeverij Atlas Contact). Cornelisse die in vrijwel elke talkshow op radio en tv mag komen praten over haar werk. Die in vrijwel elke krant en in elk magazine is geinterviewd over haar werk. En die bij de Wereld Draait Door wereldkundig maakte dat ze haar derde boek, De verwarde Cavia zelf uit zou gaan geven.

(niets ten nadele van Cornelisse trouwens, want ik vind haar ge-wel-dig)

Van Tol dan. Al sinds 1999 vaste cartoonist/schrijver voor NRC. Schuift regelmatig aan in diverse talkshows. Is al vanaf 1995 onderdeel van een groot uitgeefconcern, maar ging in 2007 zelfstandig: “Ik had dertig opdrachtgevers, gaf tien, twaalf auteurs uit.” Van 2007 tot 2011 zat hij met Fokke & Sukke dagelijks bij De Wereld Draait Door.

Beiden zijn dan ook nog eens deelnemers geweest in een aantal van de best bekeken spelshows van Nederland. (Wie is de mol?, De Slimste Mens)

Enfin.

Wat je noemt, twee typische zelfuitgevers. Twee auteurs die bijna 1 op 1 model staan voor het gros van de zelfuitgevers. Een pluim voor De Rek is hier wel op zijn plaats. Dat zij in al haar wijsheid en na een jarenlange carrière als kenner van de boekenbranche, hier al haar vooroordelen, sorry, constateringen opzij heeft gezet, de uitdaging is aangegaan en twee ploeterende zelfuitgevers heeft geïnterviewd.

Maar goed, De Rek reageert niet meer op tweets, of vragen. Het tekent het dedain van de media en specifiek van De Rek. Zij hebben de wijsheid in pacht en zo niet dan toch.

Tommy Wieringa sprak ooit, vóór hij doorbrak met Joe Speedboot de wijze woorden “De boekhandel toont zich een conservatief bolwerk. Het aantal eigenzinnige boekhandelaars met een eigen poëtica, die zelf boeken lezen en die vervolgens hun klanten aanraden, is afgenomen.”

Dat geldt nog steeds. En is minstens zo van toepassing op de Nederlandse media, met de Volkskrant voorop. (hahaha!)

Over uitdagingen gesproken: lees eens een boek van een onbekende auteur!

★ Een thriller met internationale allure. ★

★ Alweer het derde boek van thrillermeester Tjeerd Langstraat, onweglegbaar en bloedspannend! ★

★ Jij bent gewoon een Rotterdamse uitgave van Stephen King. Ik heb 95% van King gelezen en de meeste lezen net zo makkelijk weg. Respect. ★

★ Tjeerd Langstraat schrijft spannende, sexy boeken die je wil lezen. ★

★ De boeken van Tjeerd tillen het niveau van de Nederlandse thriller naar een heel nieuw niveau. ★