Jorrit Kamminga

Associate fellow bij Instituut Clingendael

Jorrit Kamminga (Bathmen, 1976) is als associate fellow verbonden aan Instituut Clingendael en is directeur van RAIN Ethics, een mondiaal observatorium voor ethiek en beleid rondom kunstmatige intelligentie in de veiligheidssector.

In 2005 ging hij voor het eerst naar Afghanistan, waar hij een aantal jaar zou wonen en later elk jaar meerdere keren terug zou komen. Via drugsbeleid kwam hij uiteindelijk in Afghanistan te werken op de bredere wisselwerking tussen ontwikkelings- en veiligheidsvraagstukken. Met Chronoscoop maakte hij in 2009 de documentaire Afghanistan, Land of Wonders, over de Russische ervaringen in Afghanistan, gevolgd in 2012 door Angry Young Men?, een videoserie over Afghaanse jongeren.

Tussen maart 2014 en december 2020 werkte hij voor Oxfam Novib in Afghanistan.

Je wordt bedankt Bin Laden: 20 jaar Nederland in Afghanistan (2001 – 2021) is een politieke geschiedenis van Nederland in Afghanistan, zowel in de periode voor maar vooral na de aanslagen van september 2001. Het boek biedt een unieke, gedetailleerde analyse van het conflict, de politieke besluitvorming en de voortdurende spanning tussen de Haagse en Afghaanse werkelijkheid.