Tjeerd Langstraat

Schrijver & uitgever

Geboren en getogen in Rotterdam. De passie (oh boy, passie…) voor schrijven is ontstaan al op de basisschool, maar kwam pas echt tot bloei op de middelbare school bij de lessen Nederlands van meneer Both en later meneer Bakker. Nederlands docenten van de oude stempel die mijn sluimerende liefde voor verhalende taal ten volle tot bloei hebben gebracht. In een ver verleden studeerde ik bedrijfseconomie en cultuurwetenschappen.

Oprichter en eigenaar van Jalapeño Books. Mijn focus ligt op het schrijven en uitgeven van boeken en columns. Met enige regelmaat verzorg ik workshops, gastcolleges, lezingen en voordrachten.

In 2013 schreef ik Villa Gladiola, mijn eerste thriller en goed voor twee vakjury nominaties en een lezersjury prijs voor beste Nederlandstalige debuutroman in het spannende genre.

In 2017 verscheen mijn tweede thriller, Eeuwig Donker. Met dit boek won ik een Indie Award voor Beste Boek 2017. The Indie Awards zijn dé literaire boekenprijzen voor auteurs die hun boeken in eigen beheer uitgeven.

Op 1 oktober 2018 zag mijn derde thriller RÄV het levenslicht. RÄV werd genomineerd (shortlist) voor de Alice Indie Boekprijs 2019 (Beste Indie-boek).

Maart 2021 kwam Evi uit, de vierde thriller in de Jan Vos reeks.

Op 1 mei 2021 kwam R.I.P. uit. Mijn persoonlijke verhaal over depressies en de (daarmee samenhangende) ellende die de coronamaatregelen veroorzaken. Op 1 juli 2022 verscheen Tossa, een “onweerstaanbare roman over vrijheid, vriendschap, liefde en de dood”. Tossa werd genomineerd voor de Hans Vervoort-prijs 2023 (longlist), een boekenprijs voor “verhalend proza van neerslachtige en toch opbeurende aard”.

Op 10 augustus 2023 verscheen Te vroeg voor de overgang, een ebook met persoonlijke verhalen van 14 vrouwen die vervroegd in de overgang zijn.

En op 1 december 2024 ziet Yasmina het levenslicht. Een sprookjesachtige roman.

Ik schrijf (Engelstalige) boeken onder het pseudoniem Sarah Jane Smith.

Villa Gladiola

  • Winnaar publieksprijs Schaduwjury 2014 – Beste Nederlandstalige debuut in het spannende genre (publieksjury)
  • Genomineerd (shortlist) Schaduwprijs 2014 -Beste Nederlandstalige debuut in het spannende genre (vakjury)
  • Genomineerd (shortlist) Hebban Award 2014 – Beste thrillerdebuut (vakjury)

Eeuwig Donker

  • Winnaar juryprijs Indie Awards – Beste Boek 2017 (vakjury)
  • Genomineerd (shortlist) Indie Awards 2017 – Meest Spannende Boek (publieksstemmen)
  • Genomineerd (shortlist) Indie Awards 2017 – Mooiste Cover (publieksstemmen)
  • Genomineerd (shortlist) Indie Awards 2017 – Meest Verrassende Plottwist (vakjury)

RÄV

  • Genomineerd (shortlist) Alice Indie Boekprijs 2019 – Beste Indie-boek (vakjury)

Tossa

  • Genomineerd (longlist) Hans Vervoort-prijs 2023 – Boekenprijs voor verhalend proza van neerslachtige en toch opbeurende aard