Hannah vs. Bob: wie is wie?

De Bunker is geschreven door Hannah de Vries, een pseudoniem van Bob Dijkgraaf. Hij schrijft onder die naam om meerdere redenen.

“Het idee van het boek is dat het geschreven is door de hoofdpersoon,” zegt hij. “Journaliste Hannah de Vries doet onderzoek naar De Bunker en schrijft daar een boek over. Dat idee zie je natuurlijk bij meer boeken, maar ik vind het dan altijd een storend element als de naam op de kaft niet overeenkomt. Het is vreemd om een boek lang te doen alsof een boek geschreven is door Hannah de Vries, terwijl op de voorkant al staat dat dit niet het geval is. Omdat ik ook weinig waarde hecht aan het terugzien van mijn eigen naam op een boek, was dit voor mij een perfecte oplossing.”

Wat het pseudoniem voor Dijkgraaf nog persoonlijker maakt, is dat De Vries de meisjesnaam is van zijn moeder. “Met andere boeken – De bal is rond (samen met Jan Dijkgraaf) en Ons Feyenoord – heb ik al in de winkel gelegen terwijl de naam ‘Dijkgraaf’ de cover sierde. Ik ben trots op mijn achternaam die ik via mijn vader heb meegekregen, maar ik ben ook trots op de rest van mijn bloedband. Dit boek is voor mij een mooie manier om ook een andere naam uit te dragen. Voor dit boek heb ik gekozen voor de meisjesnaam van mijn moeder: De Vries. Leuk voor haar, maar ook voor mij. De lezer merkt er verder weinig van. In het beste geval helpt het mee om de illusie te wekken dat Hannah de Vries daadwerkelijk bestaat en dit boek geschreven heeft. In het slechtste geval vind je de naam Bob Dijkgraaf esthetisch mooier dan de naam Hannah de Vries. Dan heb je pech.”

Direct bestellen!