Tossa, dé roman van 2022?

“In één ruk uit. Feest van herkenning, brok in mijn keel. Van de rust, schoonheid en eenzaamheid in de bergen naar de ¡Vive la vida! in Tossa. Je hebt jezelf overtroffen, Tjeerd!”

“Een zeldzaam mooi verhaal!”

“Wauw, wauw, wauw…! Hoe mooi!”

Goed, Tossa zwerft inmiddels een week rond en de eerste lezers hebben mij laten weten wat ze ervan vinden. Enne… de reacties zijn ZO GOED! De eerste vijfsterren-reviews mocht ik ook al ontvangen, alleen… boekhandel en media zijn altijd wat lastig te overtuigen – understatement – om in te kopen danwel een item te wijten aan een schrijver die niet Saskia Noort, Ilja Leonard of Matthijs DWDD heet.

Want nu is het zaak om van die beoogde bestseller ook écht een bestseller te maken. Te zorgen dat het boek bij iedereen op het nachtkastje komt te liggen of in de boekenkast komt te staan. En waar je ook kijkt, wil ik dat je mensen ziet opgaan in het verhaal; lezend in de trein, op het strand, in de pauze op werk, overal! Het boek moet besproken worden in kranten en magazines, in praatprogramma’s op tv, op de radio en in podcasts.

En dat begint bij het achterlaten van een (hopelijk hele goede) recensie. Zou je als je Tossa gelezen hebt bij onderstaande sites een recensie willen achterlaten?

Goodreads

Hebban

BOL

Dankjewel!

Een week van recensies

“Het doet me denken aan De buitenjongen van Paolo Cognetti, alleen heeft Tossa meer actie en spanning.”

“Dit nieuwe boek van Tjeerd is een prachtig verhaal over hoe het leven kan lopen. Hij heeft prachtige woorden gekozen om de ups en de downs die bij het leven horen te beschrijven. Ik liet een klein traantje toen ik het boek uit had.”

“Je hebt jezelf maar zéker mijn verwachting over Tossa overtroffen. Ik wist niet precies wat ik verwachtte maar niet dit. Ik vind het heel mooi. Hoe alles steeds samenkomt en de kist met poppen terugkomt in de rest van het verhaal. Ik ben er stil van, dat heb ik niet zo vaak zoals je weet, hoe het boek mij raakt. Over de vriendschap maar ook over de gevoelens van Marlin die wegloopt voor de pijn van verlies maar zich toch ook eenzaam voelt soms in de bergen. Je hebt een prachtboek gemaakt wat altijd in mijn boekenkast zal blijven.”

“Tossa is een avontuur. Een avontuur met de dierbaarste kameraden, maar ook met de diepste en misschien wel eenzaamste kern van de ziel. Alle hoogte- en dieptepunten van het leven passeren de revue maar op een heel natuurlijke niet-geënsceneerde manier. Realistisch maar niet op een grijze manier. Tjeerd’s manier van schrijven is heel gedetailleerd maar op een manier die ik erg prettig vind. Geluiden, geuren, gevoel, maakt dat je echt meegesleept wordt in het verhaal, in een moment, in een situatie. Bijna als een film. Wat ik mooi vind is dat het verhaal ‘rond’ en ‘af’ is. Een rollercoaster van emoties. Als je Tjeerd’s andere boeken gelezen hebt dan is het ook leuk om in Tossa wat dingen daaruit te herkennen, passages, personages, locaties. Het is mooi dat Tjeerd’s boeken op zichzelf staand zijn maar toch ook samenhangen, hoe anders ze allemaal ook zijn.”

“Het was alweer even geleden dat ik daadwerkelijk een boek in één adem heb uitgelezen. De eer viel deze keer aan Tossa. Binnen één dag was ik er door. Maar het nadreunen van deze roman zal nog wel even duren. Met prachtige beschrijvingen van hoe het is om alleen in de bergen en de bossen te zijn. Heel herkenbaar. Daartegenover de herkenning van het gevoel onderdeel uit te maken van een hechte vriendengroep. Hoe vrienden onder elkaar zijn. Tossa grijpt je en neemt je mee. Op avontuur. Op een zoektocht naar vrijheid. En alle onmogelijkheden die daarbij komen kijken. Aanrader.”

“Mooi, bijzonder en ontroerend. Wat mij betreft het beste boek van Tjeerd Langstraat tot nu toe. Ik kijk uit naar zijn volgende boek.”

“Je boek leest als jou.”

“Ik weet nog niet of ik moet lachen of huilen. Ik ben er stil van. Ik ben geraakt, het is een aanrader voor iedereen. Het pure van liefde, vriendschap en dood.”

“Topboek Tjeerd. Thnx voor het schrijven. Lach en traan. En herkenbaar soms.”

“Ik heb voor het eerst in mijn leven een boek op één avond uitgelezen. Dat zegt op zich eigenlijk al heel veel. Ik werd er letterlijk naartoe getrokken. Ik wilde steeds meer. Blijf alsjeblieft schrijven. Je bent voor mij één van de belangrijkste schrijvers. Je bent jezelf in je schrijfstijl. Een bijzonder exemplaar; dat is het.”

“Ik heb gelachen en gehuild. Ik vind dit je beste boek tot nu toe. Ondanks dat ik geen idee heb hoe Tossa er uit moet zien, heb ik er na dit boek een heel goed beeld van. En niet alleen van de omgevingen. Ook van je personages. Van hun karakters, hoe ze er uit zien, hoe ze zijn. Het boek leeft.”

“Ik zat met een brok in m’n keel toen ik las hoe jij iets beschrijft wat ik voel, maar nog niet heb kunnen verwoorden.”

“Dit nieuwe boek van Tjeerd is een prachtig verhaal over hoe het leven kan lopen. Hij heeft prachtige woorden gekozen om de ups en de downs die bij het leven horen te beschrijven. Ik liet een klein traantje toen ik het boek uit had.”

Heb je Tossa nog niet? Bestellen kan door op onderstaande covers te klikken. Heb je morgen het boek gesigneerd in huis!