Selfpubber. Uitgeven dus… Hoe?

De laatste woorden van mijn voorlaatste blog zinspeelden op de volgende stap: die van het omzetten van het virtuel ongrijpbare, naar een tastbaar boek van papier en inkt. En hoe ga ik dat doen…? Moet ik een drukker benaderen? En hoe zit dat met de grafisch vormgever, of een opmaker? O wacht, ik heb dat magazine nog met al die selfpub-bedrijven, Brave New Books, Pumbo…
Je begrijpt, de volgende stap is het zoeken van een partij waar ik mijn boek in wording kan laten drukken (en dus uitgeven).

Vanachter de schermen naar voor de schermen
Het podium op. Naar buiten treden, alles wat tot nu gedaan is, moet resulteren in een schitterende voorstelling in de vorm van een papieren boek! Maar hier tast ik volledig in het duister. Hoe kom ik op dat podium?
Waar ik voor een foto een fotograaf zoek, voor de redactie een redacteur, zo moet ik nu eerst achterhalen wat er eigenlijk nodig is om een boek te laten drukken. Dat wordt dus het volgende lijstje, want… ik moet een ISBN-nummer aanvragen. Effe zoeken… Oké, dat moet bij de Titelbank van het CB. Dat kan alleen als ik een uitgevers-prefix heb… Helder. Ik vind een berg aan informatie over hoe je het binnenwerk dient aan te leveren. Crap! Mijn hele manuscript is niet uitgelijnd en de dialogen hebben geen inspringing. Dat wordt een paar uur aanpassingen doorvoeren dus. En hoe moet ik het laten drukken, POD of offset?
O boy, er komt nogal wat bij kijken om een boek uit te geven… mooi moment om even dat rondje selfpub-bedrijven te doen.

Self-hulp-pub
Wat kunnen zij mij vertellen wat ik nog niet weet en absoluut moet weten? En wat kunnen zij mij uit handen nemen? Zijn er zaken die ik over het hoofd zie?
Spoileralert lang (uitzoek)verhaal kort: ik heb gekozen voor Pumbo. Simpelweg omdat ik bij dit bedrijf alle touwtjes in handen heb en hen enkel hoef in te schakelen wanneer ik dat wil. Bij elk facet van het uitgeven van je boek, heb je bij Pumbo de mogelijkheid het zelf te doen en te regelen, of gebruik te maken van hun expertise, tegen m.i. redelijke tarieven. Enne, mijn gestaag groeiende to do lijstje, ontploft bijkans door de informatie die bij Pumbo verkrijgbaar is.
Kortom, veel nuttige informatie: check. Hulp waar nodig: check. Reële tarieven: check. Oneindig veel mogelijkheden en volledig zelf de touwtjes in handen hebben: check.
Om mezelf er met een Jantje van Leiden af te maken, hier een aantal links waar je heul veul informatie over zelf uitgeven kunt vinden, wat nevernooitniet in mijn blogs zou passen.

Online gids over zelf uitgeven
Terminologie

De drukproef
We maken even een stapje vanuit de online gids en de terminologie, naar de volgende big step: de drukproef bestellen. Voor mijn beide covers heb ik twee foto’s en twee achterflapteksten aangeleverd, ik heb een uitgevers-prefix en dus twee ISBN-nummers aangevraagd en de juiste NUR-code opgesnord. Titel, naam, quote, sticker van de debuutprijs waarvoor ik was genomineerd met mijn eerste boek en dan de vraag: “ey Pumbo, kunnen jullie hier goedkoop een awesome cover van maken?”
And history was made.

Vervolgens heb ik de geredigeerde manuscripten aangeleverd. Een opmaker van Pumbo heeft ervoor gezorgd dat het passend is in de voor mij ideale maten 135x210mm. Dat ligt lekker in de hand, niet te groot, niet te klein. Normaal boekpapier (90gr roman 1.8 dik), matte kaft. Voilà, er kan besteld worden…
Ik maakte voor Villa Gladiola de keus om het te drukken via Printing on Demand. Puur een financiële keuze, omdat ik vooral wil investeren in mijn nieuwe boek Eeuwig Donker. Per boek verdien ik een stuk minder op deze manier, maar het gaat mij er nu in eerste instantie om dat het boek weer verkrijgbaar is. Dus, sinds 28 februari 2017 (mijn verjaardag) is de tweede druk van Villa Gladiola gewoon weer te verkrijgen! Online en in elke boekwinkel in Nederland te bestellen. En het mooie is, er komen inmiddels bestellingen binnen vanuit het hele land én België. Jeej!

Next stop: geld. Wat kost het allemaal enne… hoe kom ik aan wat extra pecunia’s om dit alles te (voor)financieren? Is de drukproef van Eeuwig Donker gelukt? Hoeveel laat ik er drukken? En hoe kom ik in de boekhandels te liggen? Hoe ga ik de (social) media bestormen en wat wordt mijn PR-plan? #hoedan

Had ik eigenlijk al gezegd dat ondanks alles je eigen boek uitgeven onwijs tof is? Nee hè? Aldus. Tot de volgende blog! (o enne… Eeuwig Donker is al te bestellen!)