Selfpubber. Over geld…

Wat kost het allemaal enne… hoe kom ik aan pecunia’s om dit alles te (voor)financieren? En hoe kom ik in de boekhandels te liggen? #hoedan

Pecunia’s
Een beetje Nederlander praat niet over geld. De hoogte van je salaris hou je voor je, hoeveel spaargeld je hebt weet praktisch niemand en als je een compliment krijgt over die leuke broek zeg je “ja, leuk hè, was maar 10 euro!”
Op dat vlak ben ik dus niet zo’n kaaskop, ik ben vrij open over mijn verdiensten en geploeter in de schrijvelarij-branche waarin ik werkzaam ben. En omdat ik jullie inmiddels al in diverse blogs, tientallen Instagram- en Facebookposts en honderden tweets een kijkje in mijn keuken heb gegeven, schroom ik ook niet om grofweg de kosten en opbrengsten van dit avontuur neer te pennen. Nu ben ik een betere schrijver dan boekhouder, dus waar ik grofweg zeg, ga ik dan ook niet specificeren.

Als ik alles van 1 december 2016, het moment dat ik zei “ik ga het zelf doen”, tot vandaag (24 april) optel heeft dit avontuur me een dikke € 3.500,- gekost. Dat zijn sec uitgaven die samenhangen met het bouwen van de website, redactie-/opmaakkosten, (proef)drukkosten, fotografiekosten, etc. Van begin tot eind, van leeg vel papier tot de eerste druk in mijn hand.
Niet direct in geld uit te drukken komen daar nog ongeveer 4 maanden fulltime schrijven bij. Plus een volle maand aan uitzoekwerk, me inlezen, op mijn bek gaan om at the end te kunnen zeggen: “ik ben uitgever, kijk, ik heb twee boeken uitgebracht.” Aanpassen, bijpunten: nog eens een maand.
Dat zijn dus wél zes maanden zonder inkomen. Dat is wél € 3.500,- lappen. Dat is wél een huurachterstand van een maand hebben nu.
Maar hé, boeien! Alles of niets. Want dit boek wordt een succes. Tienduizenden… honderdduizenden mensen die mijn boek(en) lezen, hoe cool is dat! En als het een succes wordt, dan kan ik óók mijn huur weer betalen.

Hoeveel boeken moet ik daarvoor verkopen?

Verkoopprijs: € 19,95
Btw: € 1,13
Fulfilmentkosten: € 2,06
Boekhandelskorting: € 7,90*
Drukkosten: € 4,55
Marge: € 4,30

* Bij levering vanuit het CB-magazijn: 42% (A-boek).

Per boek hou ik dan € 4,30 over. (bij een externe uitgever zou dat trouwens € 1,99 zijn) Dit is gebaseerd op 500 exemplaren. Hoe groter de oplage, hoe hoger mijn marge.
Die € 4,30 is excl. aftrek magazijnkosten CB, excl. aftrek belasting en excl. aftrek investering om een nieuwe druk te bestellen.
Kortom, om mijn huur te kunnen betalen moet dat succes tenminste synoniem staan aan een paar duizend verkochte exemplaren. En dan kan ik ook weer een aantal maanden tikken aan dat derde boek.

UPDATE 25 april: de huur is betaald. Dat dubbel fulltimen (want boek schrijven, uitgeven & opdrachtgevers dienen) heeft zich uitbetaald. Letterlijk. #broodschrijver #geenhobbyist

Gratiesj
De laatste tijd vragen best nog wat mensen of ze mijn boek mogen hebben. Voor noppes. Mijn ouders krijgen een boek. Gratis. Mijn muze, mijn ex, mijn broertjes en mijn zusje. Ook gratis. Een aantal mensen die mij op de een of andere manier hebben geholpen. Die ook. En de huurbaas natuurlijk. Maar verder is het gewoon een product dat je moet kopen.
Het is namelijk een product waar ik maanden onbetaald aan gewerkt heb. Een product waar ik geld in heb geïnvesteerd, een product waarvoor ik mensen heb ingehuurd en die ik heb moeten betalen. Ik heb geen salaris, maar ik moet ook eten, drinken en die achterstallige huur betalen. De opbrengsten van de verkoop van het boek zullen mijn salaris vormen.
Kortom, dit boek is het product van mijn werk. En zoals er maar weinig mensen naar hun werk gaan en daar geen salaris voor willen hebben, zo kan ik niet rondstrooien met mijn boeken. Bij de bakker reken je je brood af. Wil je van mij een brood in de vorm van een boek, dan staat daar ook een prijs tegenover. #bijdebakker

Selfpubber versus uitgever
Hoewel de kop van dit stukje suggereert dat een selfpublisher iets anders is dan een “echte uitgever”, ben ik van mening dat dit precies hetzelfde is. Tuurlijk, er zijn zat verschillen, maar die heb je ook tussen hen die als echte uitgever worden gezien.
Tóch noem ik me vanaf nu geen selfpubber meer. Ik ben schrijver. En ik ben uitgever. Uitgever vanwege het simpele feit dat ik twee boeken heb uitgegeven.
Toen ik onlangs in een boekhandel vroeg hoe zij inkopen en of ze mijn boek wilden inkopen, kreeg ik de vraag: “O, maar je doet het niet via een uitgever?”
Waarop ik niet anders kon antwoorden dan “jawel, via Jalapeño Books, mijn uitgeverij en zoals u kunt zien op het scherm voor u, is mijn boek uitgegeven en te bestellen via het CB.”
Het is een raar gegeven dat je alleen als uitgever wordt gezien als je je aansluit bij het verbond voor uitgevers en al 927 jaar op een Amsterdamse gracht een beetje de gevestigde naam aan het uithangen bent.

Boekhandel
Maar ook de mevrouw van deze boekhandel heb ik lief. Net als alle andere boekhandels. Ik hartje de boekhandel, net zozeer als ik de bibliotheek liefheb. De geur van boeken, gelijkgestemden die van boeken houden, van het geschreven woord en die net als ik uren kunnen lezen.
Dus die erkenning komt wel. Met alle geduld van de wereld zal ik blijven uitleggen dat zelf uitgeven niet persé betekent dat het een slecht boek is. Dat een boek uitgegeven door een (nog) onbekende uitgever niet inhoudt dat de kwaliteit ruk is.

Maar hier zit ook direct het knelpunt: hoe bereik ik die 2.500 o zo geliefde boekhandels in Nederland en hoe overtuig ik ze dat ze mijn boeken moeten inkopen omdat dit goede boeken zijn die ook voor hen inkomen zullen genereren?
Veel boekhandels gaan drie keer per jaar naar de boekenvakbeurs waar uitgevers hun waar aanprijzen. Een stand kost € 995,- dus mij zal je daar niet zien. En met mij waarschijnlijk velen niet, die wel iets moois aan te prijzen hebben. Gemiste kans voor de boekhandel door enkel te focussen op de big boys.
Het is 2017 en het medialandschap verandert van dag tot dag. Dus zal ik d.m.v. dit soort blogs, via social media en via een aantal directe benaderingen de boekhandel proberen te bereiken en te overtuigen.
En natuurlijk, natúúrlijk dankzij mijn lezers! Want de beste en meest dankbare reclame is een tevreden lezer. Of potentieel lezer. Want hoe vaker mijn boek besteld zal worden, hoe vaker een boekhandel zal besluiten een aantal exemplaren in te kopen.

Had ik eigenlijk al gezegd dat ondanks alles je eigen boek uitgeven onwijs tof is? Nee hè? Aldus. Tot de volgende blog! (o enne… Eeuwig Donker is al te koop!)