Welkom bij Jalapeño Books!
Free Call
Selfpubber. Chaos!

Oké, ik ga dus zelf uitgeven. Ik word een self publishing schrijver… Ik bén een selfpubber! Maar, wat nu? Metaforisch gezien is dit een nieuw hoofdstuk, een krakend maagdelijk wit vel papier, onbeschreven. De toekomst ligt open en alles is mogelijk. En dat klinkt fijn, maar het is minstens zo’n valkuil als de weerbarstige werkelijkheid zoals ik die ken als freelancer: er is geen manager die me ’s morgens aanstuurt en zegt wat ik tussen 8:30 en 17:00 uur moet gaan doen.
Van nature ben ik eigenlijk best lui. De keuze om altijd alles zelf te willen doen, is dan ook een kromme, want dit heeft tot gevolg dat ik zeven dagen in de week werk. En als ik niet werk, dan ben ik wel met werk bezig in mijn toch al overvolle hoofd. (inmiddels al 12,5 jaar lang trouwens, 17 maart jl. was mijn koperen jubileum, jeej!)

Just do it
De tip die je menigmaal voorbij ziet komen als gevraagd wordt hoe een schrijver aan zijn schrijfsels komt is “begin gewoon, dan komt het vanzelf”. Prima mantra voor zo’n beetje alles in het leven. Dus ik ben maar gewoon begonnen. Na de inschrijving van Jalapeño Books als handelsnaam in de KvK, de rechtenoverdracht per 1 januari 2017 van mijn vorige twee boeken, heb ik de domeinnaam vastgelegd. Het begint met een website nietwaar. En met die website ben ik maar gewoon begonnen. Ik had een idee in mijn hoofd, trok een foto van Marnix van de interwebs als voorbeeld van mijn nog te maken auteursfoto, printte wat plaatjes en letters uit en ging letterlijk knippen en plakken. Het resultaat zie je hierboven, het eindresultaat is deze website. Dat bouwen ging niet zonder slag of stoot. Uiteraard niet. Maar, aangezien deze blogs vooral moeten gaan over het selfpubben, zal ik jullie verder niet vermoeien met de 3.874 punten waarmee je rekening moet houden als je een site bouwt waarop ook je boeken besteld kunnen worden. Ik bedoel maar, zo’n site moet beveiligd zijn, wist ik veel. Dat wordt dus een https:// i.p.v. een http://. Gelukkig heb ik de beste websitebouwer ter wereld die mij werkelijk bij elke domme vraag met raad en daad bijstaat.

Chaos. CHAOS!
Dat selfpubben is 38 ballen tegelijkertijd in de lucht houden. Dus terwijl de website wordt gebouwd, ik de teksten schrijf, nadenk over de opzet, uitzoek hoe en welke provider het beste en makkelijkste (en goedkoopste) is als betaaloptie, ben ik ondertussen op zoek naar hoe een boek nu eigenlijk uit te geven. Want met het wegvallen van een traditionele uitgever waarbij ik in feite alleen mijn manuscript maar hoef in te leveren, waarna er aan het eind van de band een boek wordt uitgepoept, moet ik nu zelf gaan uitzoeken hoe er van dat Word-document een heus boek wordt gemaakt die in de winkels komt te liggen. En terwijl mijn hersenpan bijkans uit elkaar ploft, bedenk ik me: lijstjes. Maak lijstjes. Hoewel ik een dikke haat aan plannen, post-its en lijstjes heb, komt er nu zoveel op me af dat ik wel moet. Er moet orde komen in de chaos. Ik bedoel maar, deze blog, zit er structuur in? Amper.

Lijstjes
Lijstjes dus. We schrijven december 2016, nu drie maanden geleden.
KvK. Check.
Rechten terug.
Opzet website in de maak. Checkcheckcheck.
Manuscript. O ja, mijn manuscript… Dat waar het eigenlijk om draait. Daar zitten tientallen d/dt fouten in. Kromme zinnen. Een plot waar misschien een fout in zit. Een tijdlijn die niet helemaal klopt. O fuck… moet ik een redacteur inhuren? Kost duur! Hoe kom ik eigenlijk in de boekhandels te liggen? En wat kost dat? Wat kost alles eigenlijk? Ken ik trouwens iemand die covers kan ontwerpen? Effe koffie maken. Wat was ik eigenlijk aan het doen? O ja, lijstjes maken, orde schepen. ORDE!

Had ik eigenlijk al gezegd dat ondanks alles je eigen boek uitgeven onwijs tof is? Nee hè? Aldus. Tot de volgende blog! (o enne… Eeuwig Donker is al te reserveren!)